Domaci cokoladni sirup

Stize nam period sladoleda i osvjezavajucih delicija iz frizidera, a tko jos ne voli zasladiti sve to sa malo cokoladnog sirupa, pogotov ako je pravi domaci. Domace se uvijek racuna duplo i posebno hvali, a i okus ne nesto sto se ne moze usporedjivati sa kupovnim.

Jucer sam iskopala sve cokolade koje sam nasla u elementima i ladicama i nasla bas onoliko koliko mi je trebalo da napravim ovu slatku deliciju.

Receptic je zaista jednostavan i brz , ne oduzima puno truda i vremena tako da cete lako u 10 minuta pripremiti svojim klincima i klincezama ovu coko fantaziju.

foto

Ideja je odlicna jer ovaj sirup mozete koristiti kao liker , pa je idealan poklon za Bozic ili rodjendane ako volite hand made proizvode kao ja. 🙂 Ako u navedene sastojke na kraju dodate i 2 dcl domace rakije, dobit cete odlican coko liker uz koji mozete nazdraviti sa prijateljicama uz popodnevnu kavicu i kekse 😀 Ako dodajete rakiju liker ce vam duze trajati , pa ga mozete drzati i do mjesec dana u frizideru, dok je u obicnoj verziji pozeljno da ga iskoristite u roku od 2 tjedna. Pa ajmo sa receptom!

Potrebno vam je :

  • 300 g cokolade (mlijecne ili crne , kako vise volite )
  • 500 ml svjezeg mlijeka
  • 300 gr secera
  • jedan vanilin stapic ili vrecica vanilin secera
  • prstohvat soli
  • staklenka ili boca sa zatvaracem

U posudu stavite mlijeko, prstohvat soli, secer i vanilin stapic prerezan na pola (ili vanilin secer) te kuhajte na laganoj vatri dok ne provri. Sklonite sa vatre, izvadite vanilin stapic, dodajte nakidanu cokoladu i lagano mjesajte dok se u potpunosti ne otopi.

Prohladite oko 5 min te ulijte u odabranu steriliziranu staklenku ili bocu sa hermetickim zatvaracem.

Ohladite prvo na sobnoj temperaturi kroz noc, a zatim spremite u frizider i koristite za vase palacinke, kao preljev za sladolede, dodatak keksima, vocu…ili kao coko napitak u stanju PMS-a 😀

Sirup ce vam na pocetku biti rijedak i vodenast ali neka vas to ne zabrine jer se u frizideru dovoljno stegne i postane bas ljepljivi i gusti sirup.

Prije upotrebe uvijek dobro promijesajte jer cokolada ima obicaj spustiti se na dno 🙂

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s